ALERGI DAN INTOLERANSI

INTOLERAN berlaku apabila badan tidak dapat menanggung bebanan stres berlebihan sesuatu nutrisi makanan. Contohnya, sekiranya badan tidak mampu mencernakan gula laktosa di dalam susu akibat kekurangan enzim laktase. Susu yang tidak dicerna akan menyebabkan sakit perut, kembung dan cirit birit. Lebih banyak kuantiti gula laktosa dalam susu, lebih terbeban badan. Maka badan jadi lebih alah. 

ALERGI berbeza dengan alahan. Ini kerana sedikit bahan saja boleh mencetus reaksi alergi. Contohnya pesakit alergi yang makan sedikit sahaja kacang boleh dapat reaksi mata bengkak, sesak nafas, renjatan tekanan darah yang boleh membawa maut. Reaksi alergi adalah akibat serangan terhadap tisu badan oleh askar badan sendiri iaitu antibodi. Alergi berlaku akibat leaky gut mengakibatkan makanan tak cerna mencerobohi sistem darah melalui benteng usus yang bocor. Antibodi ini mempunyai memori bahawa protein kacang itu adalah benda asing kepada badan penderita alergi maka perlu diperangi.

Beza Alergi dan Intoleransi

Alergi berlaku akibat leaky gut mengakibatkan makanan tak cerna (pencetus) mencerobohi sistem darah melalui benteng pertahanan yang lemah. Batalion antibodi menyerang pencetus yang menghasilkan kompleks imun yang merosakkan badan. Intoleransi pula berlaku akibat kekurangan enzim DAO. Histamin jadi banyak akibat DAO tidak cukup untuk mencernakannya. Histamin tinggi dalam badan mengakibatkan keradangan dan reaksi negatif seperti alergi